Ana Sayfa / mal / Web Araçları / Ne yapar Google Analytics Yapmak? Ve Nasıl Başlarım

Ne yapar Google Analytics Yapmak? Ve Nasıl Başlarım

Google Analytics Ekran

Nedir Google Analytics?

Google Analytics web sitenizi kimlerin ziyaret ettiğini, oradayken ne yaptıklarını ve diğer önemli verileri izlemenize yardımcı olabilecek ücretsiz bir araçtır. Bu bilgileri izlemek, insanların web sayfalarınızla nasıl etkileşime girdiğine dair fikir edinmenin harika bir yoludur.

Bu arada, sadece masaüstü bilgisayarlardan gelen web trafiğini izlemek için değil. Kullanabilirsiniz Google Analytics mobil platform kullanıcılarının etkinliğine. Sorun şu ki, mevcut bu kadar derinlemesine verilerle, Google Analytics yeni kullanıcılar için biraz zor olabilir.

Yapabilecekleriniz Google Analytics

kullanmaya başladığınızda Google Analytics, ziyaretçilerinizin web sitenizdeki davranışları hakkında bilgi edinebileceksiniz. Bu bilgileri kullanarak, ziyaretçi katılımını artırmak için sayfalarınızı düzenleyebilirsiniz.

Mevcut içgörülerden bazı örnekler şunları içerir;

  • Sitemdeki en popüler sayfalara bakarak insanların en çok hangi içeriği sevdiğini öğrenin. İnsanların belirli bir web sayfasında yalnızca on saniye harcadıklarını görürsem, belki daha fazla bilgi veya daha iyi görsel öğeler ekleyerek onu iyileştirebilirim.
  • Verilerimizden ziyaretçi ilgi alanları hakkında bildiklerimize dayalı olarak yeni içerik ekleyin. Ziyaretçilerim video oyunlarıyla ilgileniyorsa, belki de en sevdiğim oyunlar hakkında bir makale yazabilirim! Bu şekilde hem kendimizi hem de okuyucularımızı mutlu edebiliriz.
  • Sadece birkaç saniye sonra birçok ziyaretçinin çıktığını fark ederseniz, bu, sayfanızın beklediklerini veya bulmayı umduklarını sunmadığı anlamına gelebilir. 

Ayrıca bakınız - Google başarısızlıkları ve bundan öğrenebileceklerimiz.

Birlikte başlamak Google Analytics

Kurma Google Analytics 4

Herhangi bir şey yapmadan önce, zaten bir Google Hesabınız olduğunu varsayıyorum. Hesap, analitik de dahil olmak üzere Google'ın herhangi bir hizmetini kullanmak için gereklidir. için ayrı bir hesap açmanıza gerek yoktur. Google Analytics zaten sahip olanlar için.

ayarlarınızı yaparak başlarsınız. Google Analytics hesap. İşiniz bittiğinde, Google size web sayfalarınıza yerleştirmeniz gereken kodu sağlar. Kod düzgün bir şekilde yüklendikten sonra ziyaretçi verilerini izlemeye ve analiz konsolunuza göndermeye başlar.

İşte sürecin adım adım dökümü:

  1. Giriş yapın Google Analytics gösterge paneli
  2. Sol alt menüden "Yönetici" ye tıklayın
  3. Bir hesap seçin veya oluşturun
  4. "Mülk"ün altında, İzleme Bilgileri'ne tıklayın
  5. "İzleme Kodu"na tıklayın 
  6. İzleme Kodunu web sitenize yükleyin

Nasıl Kurulur Google Analytics Statik Web Sitelerindeki Kod

Statik web siteleri basit kod üzerine kuruludur ve aşağıdaki gibi platformları kullanmaz. WordPress, Drupal veya Joomla. Anında içerik oluşturmanız gerekmediğinden, içeriği yerleştirmek genellikle daha kolaydır Google Analytics sayfalarınızda kod

  1. Sağlanan izleme kodu snippet'ini kopyalayın.
  2. İzleme kodu snippet'ini web sitenizin her sayfasına, etiket.
  3. Değişikliklerinizi kaydedin ve güncellenen sayfaları web sunucunuza yükleyin.
  4. Verilerin sayfanızda görünmesi için 24-48 saat bekleyin. Google Analytics hesap.

Nasıl Kurulur Google Analytics Dinamik Web Sitelerinde Kod

Dinamik web sitelerinin kodu sık sık değişebildiğinden, yüklemeniz gereken yerleri tam olarak bilmek zor olabilir. Google Analytics kod. Neyse ki, en dinamik platformlar gibi WordPress işi sizin için yapabilecek eklentilere sahip olun. 

Eklentiyi yükledikten ve Google Analytics takip kimliği, web sayfalarınıza gerekli kodu otomatik olarak ekler. Ardından, web sitenizin trafiğini diğer herhangi bir site gibi takip edebileceksiniz.

Bunun için önerdiğim bazı eklentiler şunlardır:

Essential'ı Anlamak Google Analytics Terminoloji

Etki Google Analytics Pano, çoğu veriyi grafiksel olarak sunar

Konsept yeterince basit olmasına rağmen, çalışmak için Google'ın terminolojisini anlamanız gerekir. Google Analytics etkili bir şekilde. Analitik konsolunuzda karşılaşacağınız en önemli terimlerden bazılarını burada bulabilirsiniz.

atfetme

İlişkilendirme daha önce dönüşüm izleme olarak biliniyordu. Bir müşterinin bir kaynağa veya diğerine dönüştürülmesi için kredi tahsis etme sürecidir. Bazı durumlarda, kredinin nereye gitmesi gerektiği açık olabilir. 

İlişkilendirme hakkında düşünmenin en kolay yolu bir örneğe bakmaktır: eTicaret insanların mağazamı bulabileceği üç farklı yolum var: organik arama ("kupa" arayan kişiler), ücretli arama (reklamlara tıklayan kişiler) ve sosyal medya (bağlantıları paylaşan kişiler).

Etkinlikler

Etkinlik, sayfa görüntüleme veya dönüşümle sonuçlanan herhangi bir etkileşimdir. Google Analytics. Örneğin, bir kullanıcı /blog/'a gidip ana sayfayı görüntülediğinde, bu bir olaydır. /blog/top-5-best-aloe-vera-products/'a tıkladıklarında, bu başka bir olaydır.

Bir Etkinliğin resmi tanımı, "uygulamanızla ölçülebilen bir kullanıcı etkileşimi"dir.

Etkinlikler, özel raporlama ve ilişkilendirme için kullanılır, ancak e-ticaret izleme gibi amaçlar için de kullanılabilir; bu nedenle, GA4'te nasıl çalıştıklarını anlamak önemlidir.

Katılımlı Oturumlar / Kullanıcı Başına Katılımlı Oturumlar

Katılımlı Oturumlar, GA4'ün sunduğu yeni bir ölçümdür. Kullanıcının bir sayfada en az bir saniye geçirdiği oturum sayısıdır. Bu metrik, insanların sayfalarınızda ne kadar zaman harcadıklarına dair bir fikir verir ve bu, hedef kitleniz için en iyi içeriğin türünü ve sitenizdeki kullanıcı deneyimiyle ilgili herhangi bir sorun olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Katılımlı oturumlar, ortalama oturum süresiyle (bir sitede her ziyaret sırasında harcanan süre) aynı şey değildir; bu, aynı zamanda katılımı ölçmek için oldukça önemli bir ölçümdür. 

Örneğin, kullanıcı zamanının çoğunu web sitenizin belirli bir bölümünde geçiriyorsa, etkileşimli bir oturum, belirli bir gün veya hafta içinde aynı kullanıcının birden fazla ziyaretinden oluşabilir. Bu, kullanıcıların web sitesinin o kısmına ulaşmasının tek bir yolu varsa gerçekleşebilir. 

Veri akışı

Veri akışları, GA4 tarafından gerçek zamanlı olarak oluşturulan veya alınan veri noktalarının koleksiyonlarıdır. Bir veri akışı, web sitesi ziyaretleri, sosyal medyadan bahsedenler, çevrimiçi siparişler ve çok daha fazlası gibi her türlü veriyi içerebilir.

GA4'te bir şirket, ürün veya kategori için birden çok veri akışı oluşturabilirsiniz. Her veri akışının kendi boyut ve metrikleri veya KPI'ları da olabilir.

Yaşam döngüsü

Yaşam döngüsü, yeni bir özelliktir. Google Analytics 4, kullanıcılarınızın yolculuğunu anlamanıza yardımcı olur. Ziyaret ettikleri sayfa ve bu sayfayla etkileşimleri dahil olmak üzere, farklı kullanıcıların web sitenizde gerçekleştirdiği eylemlere ilişkin bir genel bakış sunar.

Hangi sayfaların en popüler olduğu ve nasıl kullanıldığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için yaşam döngüsü raporlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca insanların sitenizden nerelerde ayrıldığını veya takıldığını da görebilirsiniz.

Ölçüm Kimliği

Ölçüm Kimliği, şu tarihte kullanıma sunulan yeni bir özelliktir: Google Analytics 4, aynı mülkle sitenizin birden çok sürümünü izlemenize olanak tanır. Örneğin, sitenizin yeni bir sürümünü oluşturuyorsanız ve mevcut sürümle test etmek istiyorsanız, bu özelliği aynı anda her iki sürümü de izlemek için kullanabilirsiniz.

Kullanıcı Gezgini

Kullanıcı Gezgini bir araçtır Google Analytics bu, bireysel kullanıcılar hakkında ayrıntılı bilgileri görmenizi sağlar. Bu bilgiler, ziyaret ettikleri sayfaları, tetikledikleri etkinlikleri ve dönüşüm yollarını içerir.

Mobil Kullanım

Bugün web kullanıcılarının yarısından fazlası internete akıllı telefonlar veya tabletler gibi mobil cihazlar aracılığıyla erişiyor. Ziyaretçilerinizin yüzde kaçının mobil cihazlardan geldiğini ve davranışlarının masaüstü kullanıcılarından farklı olup olmadığını bilmek önemlidir.

Kitle Demografisi

Kitle Demografisi, web sitenizin kullanıcılarının yaşı, cinsiyeti ve ilgi alanı kategorileri gibi daha hedefli bilgileri görmenize olanak tanır. Örneğin, sizden alışveriş yapanların çoğu 45-54 yaş arası kadınlarsa, bu hedef kitle için etkili olacak pazarlama kampanyalarına odaklanabileceğinizi bilmek güzel.

Açılış Sayfası

Açılış sayfası, kullanıcıların web sitenize geldiklerinde gördükleri ilk sayfadır. Açılış sayfaları, iyi bir ilk izlenim bırakmanıza ve kullanıcıları sitenizde kalmaya ikna etmenize olanak sağladığı için önemlidir. Örneğin, sattığınız bir ürün için bir açılış sayfanız varsa, kullanıcıların ürünü satın alma olasılığının daha yüksek olması için sayfanın iyi tasarlanmış ve kullanımı kolay olduğundan emin olmak istersiniz.

Aktif Kullanıcılar

Aktif Kullanıcılar metriği, belirli bir süre boyunca siteniz veya uygulamanızla etkileşime giren benzersiz kullanıcıların sayısını ölçer. Ayrıca aktif kullanıcıları tarih, ülke, cihaz vb. gibi çeşitli parametrelere göre segmentlere ayırabilirsiniz. 

Davranış

Davranış bölümü Google Analytics kullanıcıların web siteniz veya uygulamanızla nasıl etkileşime geçtiğine odaklanır. Bu rapor, hangi sayfaları ziyaret ettikleri, her sayfada ne kadar zaman geçirdikleri ve sitenizi veya uygulamanızı kullanırken yaptıkları işlemler hakkında bilgiler içerir. Bu veriler, web siteniz veya uygulamanız için iyileştirme alanlarını belirlemede faydalı olabilir.

Arasındaki Fark Google Analytics ve Google Analytics 4

Google Analytics
Eski ekran görüntüsü Google Analytics (genellikle Universal Analytics veya UA olarak bilinir).

Aktif olmasanız bile Google Analytics henüz kullanıcı, duymuş olabilirsiniz Google Analytics 4. Google, Analytics'in ilk sürümünü 2005'te yayınladı. Google, Ekim 2020'de yeni bir sürümün yayınlandığını duyurdu: Google Analytics 4 (GA4)

GA4, kullanıcı gizliliğini özüne dahil eden ve makine öğrenimi aracılığıyla kullanıcı davranışı hakkında daha karmaşık bilgiler sağlayan kapsamlı bir yükseltmedir.

İki sürüm arasındaki temel farklardan biri, nasıl yapılandırıldıkları. Geleneksel analitiğin tüm verileri tek bir çatı altında düzenlediği yerde GA4, “kişilerVerileri ayrı hesaplarda toplamak için. 

Bu varlıklar web siteleri, mobil uygulamalar, IoT cihazları veya çevrimdışı mülkler olabilir. GA4, toplanan verileri varlık türüne göre düzenlemeye ek olarak, her varlık için olay parametrelerini tanımlamanızı da gerektirir. Bu parametreler, dönüşümler ve hedeflerle ilgili olarak, kullanıcıların web siteniz veya uygulamanız içinde gerçekleştirdikleri işlemlerdir (ör. bir form doldurma, bir reklama tıklama). 

Google Ads veya GA4 dışındaki diğer pazarlama platformlarıyla kullanmadan önce varlık başına en az bir etkinlik parametresi tanımlamanız gerekir.

Kullanmalı mıyım Google Analytics veya GA4?

İdeal olarak, GA4'ü uygulamanız gerekir, çünkü mevcut Google Analytics 1 Temmuz 2023'ten sonra güncellemeleri almayı durduracak. Ancak, GA4'ün bazı entegrasyonlar eksikken devam eden bir çalışma olarak kaldığını düşünüyorum. 

Örneğin, AdSense metriklerini GA4'e entegre etme özelliği henüz yerel olarak mevcut değildir. Bunu bir şekilde yapabilseniz de, hiçbir yerde akım kadar pürüzsüz değil. Google Analytics uygulanması.

Son Düşünceler Google Analytics

Google Analytics güçlüdür, ancak veri toplamaya başlamak için hızlı bir şekilde uygulamanız gerekir. Daha bir sürü şey var Google Analytics yapabilir, bu yüzden her hafta 30 dakika ayırmanızı ve mevcut veri raporlarına bakmanızı öneririm.

Unutma, şüpheye düştüğünde, Google'a sor.

Sorunuzu üstteki arama çubuğuna yazın ve Google, toplanan verilere göre şapkasından bir tavşan çıkaracaktır. Bununla, işlerin nerede geliştiğini ve neyin daha fazla dikkat gerektirdiğini gözlemleyebileceksiniz. Bu tür bir farkındalık, uzun vadeli büyümenin anahtarıdır.

Daha Fazlasını Okuyun

Yazarın fotoğrafı

Timothy Shim Tarafından Hazırlandı

Continue Reading