Ana Sayfa / mal / Güvenlik / VPN Kurulumu

VPN Nasıl Kurulur: Gözden Geçirme Kılavuzu

Süreli Sanal Özel Ağ (VPN) bazıları için korkutucu gelebilir. Gerçekte, kullanımı diğer uygulama tabanlı hizmetlerden çok daha karmaşık değildir. Bu VPN kurulum kılavuzu, bir hizmete kaydolduktan sonra nasıl başlayacağınız hakkında bir fikir vermeyi amaçlamaktadır.

VPN'lerin çoğunun kendine özgü özellikleri olsa da, hepsi benzer hizmet sağlayıcılarıdır. Kavram, cihazınızdan bir VPN sunucusuna bağlanmanız ve size verilen kimlik bilgilerini kullanarak oturum açmanızdır.

Diğer birçok web tabanlı hizmet gibi VPN'ler de birçok platformda kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Kısacası, size belirli bir hizmeti nasıl kuracağınızı ve ayarlayacağınızı göstereceğiz (ExpressVPN) kullanılabilir.

VPN kurmanın birkaç yolu:

Önemli Not: Manuel kurulumlar için, birçok VPN servis sağlayıcısının kullanmanız gereken farklı kimlik bilgileri vardır. Hizmet giriş adınız / e-postanız ve şifreniz kullanmak için doğru kimlik bilgileri olmayabilir. Hangi kimlik bilgilerinin gerekli olduğunu VPN sağlayıcınıza danışın.

Fiyat karşılaştırması ve plan incelemesi ile en iyi VPN hizmetlerinin listesi.

Windows 10'da VPN Ayarlama

Windows makinelerinde VPN kurmanın birkaç yolu vardır, ancak en kolayı, sağladıkları Windows yükleyici dosyasını kullanmaktır. Diğer yöntemler de işe yarıyor ama biraz daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

Windows Installer'ı kullanma

Windows'a VPN yükleme
Örnek - ExpressVPN Windows Uygulaması. Bir VPN sunucusuna bağlanmak için aslında sadece uygulamadaki büyük güç düğmesine basmanız yeterlidir ve bu sizi konumunuz için en iyi sunucuya bağlayacaktır. Belirli bir sunucu seçmek isterseniz, Akıllı Konum kutusunun sağ tarafındaki üç noktayı tıklayın. Bu, aralarından seçim yapabileceğiniz bir sunucu listesi açacaktır.
  1. VPN'niz için kurulum dosyasını indirin - bu genellikle web sitelerinden edinilebilir.
  2. Aynı zamanda, dosyayı indirdiğiniz sayfada etkinleştirme kodunuzu not edin. Bu adımın kullandığınız VPN'ye bağlı olduğunu unutmayın; bazıları yalnızca kaydolduğunuz kullanıcı adını ve şifreyi gerektirebilir.
  3. Kurulumu başlatmak için yükleyici dosyasına çift tıklayın.
  4. Yükleme tamamlandığında, uygulamayı başlatın ve etkinleştirme kodunuzu ilk kez başlatmak için yapıştırın.

Windows cihazlarında VPN kullanmanın diğer yöntemleri de mümkündür, ancak uygulamanın tüm özelliklerini kazanamayacağınız için onları gerçekten önermiyoruz. Örneğin, OpenVPN GUI istemcisini kullanmak belirli sunuculara bağlanmanızı sağlar, ancak size başka çeşitli protokoller, bir Kill Switch veya uygulama trafik yönetimi sunmaz.

Herhangi bir nedenle VPN'nin Windows uygulamasını kullanmak istemediğinize karar verirseniz, Windows 10'da yerel VPN işleme özelliğini tercih edebilirsiniz:

Windows'ta Manuel Yapılandırma

VPN'yi Windows'a manuel olarak yükleme

Kaydolduğunuz VPN'nin ekstra özelliklerini kaybetmenin yanı sıra, manuel bir kuruluma geçmeye karar verirseniz, yalnızca PPTP protokolü ile sınırlandırılırsınız. Windows yerel VPN kullanımı. Bu protokol biraz tarihli ve genellikle ikisinden de daha az güvenli olduğu bilinmektedir. IKEv2 veya OpenVPN.

  1. Masaüstünüzde Ağ ve İnternet ayarlarını açın, ardından 'VPN' seçeneğini seçin ve 'VPN Bağlantısı Ekle'yi tıklayın.
  2. VPN Sağlayıcısı için 'Windows'u (yerleşik) seçin, ardından bağlantıyı tanımanıza izin verecek bir Bağlantı Adı ekleyin (örn. ExpressVPN Singapur).
  3. Sunucu adresi VPN servisinizden alınmalıdır. Bulamazsanız, müşteri hizmetlerine sormayı deneyin. (URL gibi görünmelidir, örneğin nyc1-abcd-l2tp.expressprovider.com).
  4. VPN türü için PPTP'yi seçin.
  5. Ardından kullanıcı adınızı ve şifrenizi girin.

İstediğiniz her sunucu konumu için bu işlemi tekrarlamanız gerekir, böylece VPN sağlayıcılarının Windows uygulamasını kullanmanın ne kadar kolay olacağını görebilirsiniz. Bu, Windows'ta manuel olarak bir VPN kurmanın sadece bir yoludur.

Ne yazık ki, tüm manuel yöntemler Windows uygulamasını kullanmaktan daha fazla çaba gerektirecektir.

Android Cihazlarda VPN Ayarlama

Android cihazlara VPN yükleme
Örnek - ExpressVPN Play Store'da kurulum için “yükle”ye tıklamanız yeterlidir.

Daha önce bir Android telefonunuz varsa ve bir uygulama yüklediyseniz - cihazınıza VPN almak neredeyse tamamen aynı olacaktır. Tek yapmanız gereken Play Store'u başlatmak ve VPN sağlayıcınızı aramak ve 'Yükle'ye dokunmak.

Mac / iOS Cihazlarda VPN Kurulumu

Mac'te VPN kurmak aslında Windows'ta izlediğiniz işleme benzer. 

  1. Yükleyiciyi VPN servis sağlayıcınızdan indirin.
  2. Yükleyiciyi çalıştırın ve çalışmasına izin verin.
  3. Uygulamayı başlatın, ardından Mac kurulum sayfasındaki kimlik bilgileriyle oturum açın.
  4. 'Bağlan'a basın ve hazırsınız.

İOS ile VPN kullanma

Neyse ki, çoğu VPN'i herhangi bir mobil cihazla kullanmak gerçekten kolaydır ve iOS kullanıcıları için Android kadar basittir. Tek yapmanız gereken mobil uygulamayı App Store'dan indirip oturum açma ekranında kullanıcı adınızı ve şifrenizi girmektir.

Tarayıcı Tabanlı VPN Uzantılarını Yükleme

VPN tarayıcı uzantısını yükle
ExpressVPN özellikle hem Chrome hem de tarayıcı eklentilerini destekler Firefox. Ne yazık ki, bu noktada Safari uzantıları henüz hazır değil, bu nedenle MacOS kullanıcıları bunun yerine uygulamaya güvenmek zorunda kalacak.

Hemen hemen tüm VPN'lerde kullanabileceğiniz bazı tarayıcı uzantıları bulunur. Sizinkine sahip olup olmadığınızı görmek için tarayıcınızın uzantı sayfasında arayın. 

  1. Tarayıcınızı başlatın ve menüden Eklentiler veya Uzantılar'ı seçin.
  2. VPN'yi arayın ve tarayıcınıza eklemeyi seçin.
  3. Tarayıcı araç çubuğunuzdaki VPN simgesini tıklayın, ardından hesabınızda oturum açın.
  4. İstediğiniz sunucuyu seçin ve hazırsınız.

Yönlendiricilerde VPN Kurulumu

VPN'lerin çoğu yönlendiricilere de yüklenebilir, ancak tüm yönlendiriciler bunları desteklemez. Yönlendiricinizin bir VPN'yi destekleyip desteklemediğini görmek için yönetici panelinize giriş yapın ve orada 'VPN' adı verilen bir sekme olup olmadığına bakın. Eğer öyleyse, gitmek iyidir.

Çoğu VPN sağlayıcısı aynı anda bağlı cihaz sayısını sınırlar. Ev ağınıza bir VPN kurulumu, yönlendiriciniz aracılığıyla VPN ağına istediğiniz kadar cihaz bağlamanızı sağlar.

Genel bir kılavuz olarak, OpenVPN'i manuel olarak kurmak için yapmanız gerekenler:

  1. OpenVPN yapılandırma dosyalarını VPN servis sağlayıcınızdan indirin.
  2. OpenVPN bağlantısının her konumu (ve türü) için bir dosyaya ihtiyacınız olacaktır. İki tür OpenVPN bağlantısı vardır - TCP ve UDP.
  3. Yönlendirici yönetim panelinize giriş yapın ve VPN sekmesini seçin.
  4. 'VPN İstemcisi'ni ve ardından' Profil Ekle'yi tıklayın
  5. OpenVPN sekmesini seçin ve açıklamayı (bağlantınız için ne adlandırmak istediğinizi), ardından kullanıcı adınızı ve şifrenizi girin.
  6. Daha önce indirdiğiniz yapılandırma dosyalarından birini içe aktarın.
  7. 'Tamam'ı tıklayın, ardından yeni oluşturduğunuz bağlantının yanındaki' Etkinleştir'i tıklayın.

Bize istediğiniz her bağlantı konumu için bu işlemi tekrarlamanız gerekecektir.

Ayrıca, oluşturabileceğiniz sınırlı sayıda bağlantı olduğunu unutmayın, bu nedenle akıllıca seçin. Bağlantı konumlarının değiştirilmesi, yönlendirici yöneticinizin bu panelinde de yapılmalıdır. 

Flash Router Ürün Yazılımına

eğer gitmeye karar verirsen ExpressVPN, bunu yapmanın başka bir yolu var ve bu, uyumlu yönlendirici modelleri için üretici yazılımının yanıp sönmesidir. Her yönlendiricinin donanım yazılımı kılavuzu potansiyel olarak çok farklıdır, bu nedenle şu adresi ziyaret ettiğinizden emin olun: ExpressVPN ayrıntılı talimatlar için site ürün yazılımı flaşı üzerinden yükleme

İşlem konusunda deneyimsizseniz, bunun potansiyel olarak tehlikeli olabileceğini unutmayın.

Diğer Cihazlarda VPN Kurulumu

VPN'ler çok yönlüdür ve kullandıkları protokoller genellikle platformdan bağımsızdır. Bu, genellikle neredeyse tüm bağlı cihazlarda çalıştıkları anlamına gelir. Dahil etmek için bir VPN hizmeti bağlayabileceğiniz diğer platformlardan bazıları Linux, Android TV'ler, FireTV'ler, Apple TV'ler, tabletler ve daha fazlası.

Bu platformlara ilişkin özel kurulum talimatları için cihazınız tarafından desteklenen VPN sağlayıcınıza danışmalısınız.

Gelişmiş VPN Ayarları

Şimdiye kadar bu kılavuz, çeşitli cihazlarda çalışacak bir VPN kurmanın ve almanın temellerini ele aldı. Ancak, VPN bağlantınızı da özelleştirebilirsiniz. İşte sizin için yapabileceğiniz şeylerden bazıları ExpressVPN app:

VPN Sunucusunu Değiştir

VPN sunucuları konumunuzu aldatmanıza olanak tanır. Bunun, Netflix gibi bölgesel içerik bloklarını atlayabilmeyi de içeren çeşitli faydaları olabilir. Bağlandığınız herhangi bir VPN sunucusunda, VPN sunucunuzun bulunduğu yerden gelen bağlantınızı algılayan web siteleri bulunur.

Kötü Amaçlı Yazılım Engelleme

Birçok VPN, Kötü Amaçlı Yazılım sitelerini engellemeye yardımcı olan bir özelliğe sahiptir. Ancak buna servis sağlayıcıya bağlı olarak farklı şeyler denir.

Beyaz Liste Trafiği veya Uygulamaları

Bazı VPN'ler, gereksinimlerinize bağlı olarak hizmet üzerinden hangi uygulamaların ve veri akışını denetlemenize olanak tanır. Her şeyi VPN üzerinden çalıştırmak zorunda değilsiniz. Örnek olarak, beyaz listeye eklerken web'de gezinmek için VPN'nizi açık tutabilirsiniz P2P uygulamaları, Veya tersi.

Protokolleri Değiştir

Daha önce de belirttiğim gibi, farklı protokoller farklı özelliklere sahiptir. Çoğu VPN'de aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç tane bulunur, bazıları da belirli VPN'lerden farklı olabilir.

VPN bağlantınızın memnuniyetinizi karşılamadığını fark ederseniz, performansı ayarlamanın yollarından biri de kullanılan protokolü değiştirmektir.

Şifreleme Düzeylerini Ayarlama

VPN performansını etkileyen bir başka şey de şifreleme. Genel bir kural olarak, seviye ne kadar yüksekse şifreleme, VPN hızınız o kadar yavaş olur. Şifrelemenin bir nedeni vardır - verilerinizi güvende tutar. Bu nedenle, tüm VPN'ler şifreleme oranını ayarlamanıza izin vermez.

Çok atlamalı

Güvenliği daha da artırmak için birçok üst düzey VPN hizmeti, Multihop veya çift ​​VPN hizmetleri. Bu, bağlantınızın iki farklı VPN sunucusu üzerinden yönlendirildiği anlamına gelir. Örneğin, Avustralya'daki bir sunucuya bağlanabilir, ardından bağlantının ABD merkezli bir sunucu üzerinden yönlendirilmesini sağlayabilirsiniz. Bu, performansı biraz etkileyebilir, ancak koruma düzeyinizi önemli ölçüde artırır.

Sonuç: Nereye VPN Yüklemelisiniz?

Bu günlerde çok fazla web'e bağlıyken, gerçekten cihazlarınızın her birinde bir VPN bağlantısı kurmalısınız. Çoğu VPN, hesap başına aynı anda çok sayıda bağlantıya izin verir. ExpressVPNörneğin, kullanıcılara aynı anda beş cihaza bağlanma olanağı sunar.

Mobil cihaz kullanıcıları için daha da önemlidir, çünkü bunlar dışarıda yanınızda taşıyacağınızlardır. Herkese açık Wi-Fi herkesin bildiği gibi güvensizdir, bu yüzden bir VPN'in yararlı olabileceği en iyi durumlardır.

Bazı VPN'ler, Netflix gibi başka şekilde kısıtlanmış bölgesel içerik hizmetlerine bağlanmanıza olanak tanıyan Akıllı TV'lerle de çalışır. VPN'lerin çok yönlülüğü onlara çok sayıda kullanım durumuyani, dürüst olmak gerekirse, onları en yüksek potansiyellerinde kullanmak için bir mazeret yoktur.

Özet: Windows 10'da VPN Nasıl Kurulur

Gerekli zaman: 15 minutos.

Windows makinelerinde VPN kurmanın birkaç yolu vardır, ancak en kolayı, sağladıkları Windows yükleyici dosyasını kullanmaktır. Diğer yöntemler de işe yarıyor ama biraz daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

  1. Kurulum dosyasını indirin

    VPN'niz için kurulum dosyasını indirin - bu genellikle web sitelerinden edinilebilir.

  2. Aktivasyon kodunuzu not alın

    Aynı zamanda, dosyayı indirdiğiniz sayfada etkinleştirme kodunuzu not edin. Bu adımın kullandığınız VPN'ye bağlı olduğunu unutmayın; bazıları yalnızca kaydolduğunuz kullanıcı adını ve şifreyi gerektirebilir.

  3. Kuruluma başlayın ve hazır olduğunuzda başlatın

    Kurulumu başlatmak için yükleyici dosyasına çift tıklayın. Kurulum tamamlandıktan sonra uygulamayı başlatın ve ilk kez başlatmak için aktivasyon kodunuzu yapıştırın.

Windows makinelerinde VPN kurmanın birkaç yolu vardır, ancak en kolayı, sağladıkları Windows yükleyici dosyasını kullanmaktır. Diğer yöntemler de işe yarıyor ama biraz daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

Daha Fazlasını Okuyun

Yazarın fotoğrafı

Jerry Low Tarafından Hazırlandı

Continue Reading