Bazıları için sürpriz olabilir, ama Sanal Özel Ağlar (VPN) bazı ülkelerde yasaklanmış durumda. VPN kullanımını açıkça yasaklayan ülkelerin listesi kısa olmasına rağmen, sektörü sıkı bir şekilde düzenleyen başkaları da var.
Kanımca, düzenlenen VPN gibi bir araca sahip olmak, onu yasaklamak kadar iyidir çünkü düzenlemeler, genellikle VPN'lerin oluşturulduğu tüm amacı - anonimlik ve güvenlik - ortadan kaldırır. Bu nedenle, VPN'lerin nerede yasaklandığını veya düzenlendiğini bilmenin yanı sıra, nedenini bilmek de ilginçtir.
VPN'ler Nerede Yasaklandı?
Her ülkenin her şeyle ilgili kendi yasaları ve yönetmelikleri vardır, VPN sağlayıcılarıçoğu zaman ülkeden ülkeye çalışmak zorundadır. Bu nedenle bazı hizmetler bazı ülkelerde bulunur, bazı ülkelerde yoktur.
VPN Teklifleri ve İndirimleri
NordVPN > %63 indirim + 3 Ay Bedava; Standart NordVPN $3.29/ay'dan başlar
Surfshark > %82 indirim; Sınırsız cihazı aylık 2.39 ABD Doları ile bağlayın ve koruyun
ExpressVPN > Kaydolduğunuzda 3 ay ücretsiz; Plan $6.67/ay'dan başlıyor
1. Çin
Yasal Durum: Sıkı Düzenlemeli
Çin ekonomisini dünyaya açmış olabilir, ancak kalpten ve genel pratikte sosyalist olmaya devam ediyor. Tek partili sisteme bu temel entegrasyon, vatandaşa yönelik çok sıkı düzenlemelere yol açmıştır.
VPN sorununu perspektife sokmak için Çin, çok sayıda yabancı web sitesine ve uygulamaya sınırlarında erişilmesini uzun zamandır yasakladı. Bunlara örnek olarak popüler sosyal ağ sitesi Facebook ve Arama Dev Google verilebilir.
Bir VPN kullanımı esasen bu yasakları atlatabileceğinden, ülke devlet onaylı servis sağlayıcıları hariç tüm VPN'lerin kullanımını yasadışı hale getirdi. Söylemeye gerek yok, bunlar genellikle hükümete karşı sorumlu yerel hizmet sağlayıcılarıdır.
Ne yazık ki, Çin'in Büyük Güvenlik Duvarı bu kadar hızlı geliştiği için, orada güvenilir bir şekilde çalışan bir VPN hizmeti önermek mümkün değil.
Muhtemelen düşünebildiğimiz en yakın şey (devlet tarafından işletilen veya bağlı olmayan) ExpressVPN. Sadece bu sağlayıcının şimdiye kadarki aşırı esnekliğine dayanıyor. En büyük sorun, Çin'in güvenlik duvarıson derece uyumludur ve bir VPN sağlayıcısının ülkede çalıştırılması zordur.
Daha fazla okuyun: Çin'de çalışan tüm VPN'ler aynı değildir
2. Rusya
Yasal Durum: Tam Yasaklama
Rusya, Sovyet devletinin dağılmasından bu yana yeni bir federasyon (karmaşık olsa da) olabilir, ancak özünde birçok yönden sosyalist olmaya devam ediyor. Bu, özellikle 1999'daki yükselişinden bu yana ülkeyi sıkı bir şekilde kontrol eden başbakan Vladimir Putin döneminde doğruydu.
Kasım 2017'de Rusya bir yasa çıkardı ülkede VPN'leri yasaklamak, ülkede Dijital Özgürlüklerin aşınmasıyla ilgili eleştirilerin artması. Hareket, devletin İnternet üzerindeki kontrolünü artırmak için tasarlanmış bir sayıdan sadece bir tanesi.
Geç kalan yabancı VPN sağlayıcılarına hükümet tarafından dikte edilen siteleri kara listeye almaları emredildi. Bu, Rusya içinde TorGuard durdurma hizmetleri gibi bazı sağlayıcılara yol açtı.
3. Belarus
Yasal Durum: Tam Yasaklama
Belarus, sansüre izin vermeyen bir anayasaya sahip olduğu, ancak bunu uygulayan birkaç yasaya sahip olduğu için biraz tuhaf. Dijital özgürlüğü kısıtlamaya çalışan birçok ülkede olduğu gibi, ülke de crying fake news’ trendini sona erdirmek için bir araç olarak kullandı.
2016'da ülke nihayet sadece VPN'leri ve proxy'leri değil, aynı zamanda tüm internet anonimleştiricilerini de yasaklamak için harekete geçti. Torküresel gönüllü düğüm ağı üzerinden kullanıcı İnternet trafiğini karıştırır.
Yıllar boyunca, Belarus'ta dijital özgürlük sadece daha da kötüleşti. Buraya erişim özgürlüğüne engel olma ve engelleme hakkını engellemenin yanı sıra, hükümet bu düzenlemeleri kendi vatandaşları üzerinde sıkı bir şekilde uygulamıştır.
4. Kuzey Kore
Yasal Durum: Tam Yasaklama
Dürüst olmak gerekirse, Kuzey Kore'de VPN kullanımının yasaklanması kimseye sürpriz olmamalı. Ülke, var olan en otoriter hükümetlerden birine sahiptir ve liderlerini çalışma ve saygı duyma hakkı dışında halkına her şeyi yasaklayan yasalara sahiptir.
2017 yılında ülke, Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından yayınlanan yıllık Basın Özgürlüğü Endeksi'nde son sırada yer aldı. Yine de raporlar, ülkedeki ayrıcalıklıların VPN ve Tor kullanabilme olduğunu gösteriyor.
Ülkedeki VPN'lerin yasağının gerçekten nüfus için bir şey ifade edip etmediğinden emin değilim, çünkü İnternet erişimi ve hatta cep telefonu hizmeti ülkede yaygın olarak bulunan bir şey değil.
5. Türkmenistan
Yasal Durum: Tam Yasaklama
Hükümetin ülkedeki tüm medyayı sıkı bir şekilde kontrol etme girişimi doğrultusunda, dışarıdaki hiçbir medya kuruluşuna izin verilmiyor. Doğal olarak, yerel yayınlar yüksek düzeyde düzenleniyor ve VPN kullanımı tamamen yasaklandı
Ülke oldukça insülerdir ve etkileyici derecede korkunç bir insan hakları siciline sahiptir. Cumhurbaşkanlığı cumhuriyeti olarak modern döneme doğru hareket etse bile, yine de burası yüksek sosyalist kalbi elinde tutan ve iktidar tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilen bir yer.
6. Uganda
Yasal Durum: Kısmen Engellendi
Bu listedeki ülkelerin çoğunun VPN kullanımını çoğunlukla otoriter nedenlerle yasakladığı gözlemlenirken, Uganda biraz tuhaf bir ördek. 2018 yılında hükümet, ülkede sosyal medya sitelerini kullanmak isteyen kullanıcılara vergi vermenin iyi bir fikir olacağına karar verdi.
Vergi 200 Uganda Şilini (yaklaşık 0,05 ABD Doları) kadar önemsiz olmasına rağmen, kullanıcılar vergiden kaçınmak için VPN'lere başvurmaya başladı. Bu, hükümetin VPN servis sağlayıcılarına karşı savaş 'yi ücretlendirmesine ve İnternet Servis Sağlayıcılarına (ISS'ler) VPN kullanıcılarını engelleme talimatı vermesine yol açtı.
Ne yazık ki (veya belki de, neyse ki), Uganda bir VPN bloğunu tamamen uygulamak için herhangi bir yere sahip değildir ve birçok kullanıcı ülkede VPN kullanmaya devam etmektedir.
7. Irak
Yasal Durum: Tam Yasaklama
Bölgede IŞİD ile yapılan savaşta Irak, savunma stratejisinin bir parçası olarak internet yasaklarına ve kısıtlamalarına başvurdu. Bu kısıtlamalar VPN kullanımının yasaklanması. Ancak, bir süre önce ve bugün, IŞİD eskisi kadar büyük bir tehdit değil.
Ne yazık ki, bu genellikle çelişen yasalara ve inançlara sahip bir durumdur. Bu nedenle, bugün ülkede bir VPN kullanımına izin verilip verilmediğini söylemek neredeyse imkansızdır, çünkü sansür bile tehlikeli bir konudur.
2005'ten beri sansürle ilgili anayasal güvenceler var, ancak Belarus'ta olduğu gibi, otosansür. Bu, ülkede VPN kullanımını tehlikeli bir teklif haline getirir.
8. Türkiye
Yasal Durum: Tam Yasaklama
Sıkı sansür kaydına sahip başka bir ülke olan Türkiye, 2018'den bu yana ülkede VPN kullanımını engelledi ve yasadışı hale getirdi. Bu hamle, seçilen bilgi ve platformlara erişimi ciddi şekilde kısıtlamayı amaçlayan kapsamlı sansür yasalarının bir parçasıdır.
Son 12 yılda, iktidar daha fazla kontrol kapsamını genişlettimedya kanalları üzerinden, yalnızca propaganda yayın operasyonlarının kalmasına izin veriyor. Bugün Türkiye, sosyal medyaya kadar binlerce site ve platformu engelliyor. bulut depolama platformlar ve hatta bazı içerik dağıtım ağları dahil.
9. BAE
Yasal Durum: Sıkı Düzenlemeli
Başlangıçta VPN kullanımının yasalarında ifade edilmekten vazgeçtiği yerlerde, BAE o zamandan beri bu yasaları özellikle VPN'lerin yasadışı çalışma şeklini yapmak için değiştirdi. Bu, özünde BAE'de VPN'lerin kullanılması bir suç haline geldiği anlamına gelir.
BAE'de bir VPN hizmeti ile yakalanırsa, kullanıcılara en az 500,000 dirhem (yaklaşık 136,129 dolar) para cezası verilebilir. Hükümet, VPN'lerin kullanıcıların yasa dışı içeriğe (en azından BAE'de yasa dışı) erişmesine yardımcı olduklarını iddia ederek bunu haklı çıkarıyor.
Ne yazık ki, BAE'nin yasadışı gördüğü şey biraz garip olabilir. Örneğin, ülke Skype ve Whatsapp'a erişimi yasaklıyor. Bir Meşru kullanım varsa, "sıkı bir şekilde düzenlenmiş" anahtar kelime öbeğinin devreye girdiği yer burasıdır.
10. Umman
Yasal Durum: Tam Yasaklama
Birçok kullanıcının VPN kullanımının Umman'da gri bir alan olarak kaldığını iddia etmesine rağmen, farklı olmaya yalvarıyorum. Konuya daha geniş bir kapsamda bakan Umman, iletişimde herhangi bir şifreleme biçimi yasa dışıdır .
Bununla birlikte, bu yasanın neredeyse uygulanamaz olması nedeniyle ülkenin engellenmesini ya da kullanan web siteleri SSL. Bu, teknik olarak, dünya çapındaki ağın çoğunun Umman'da erişiminin yasadışı olacağı anlamına gelir.
Buradaki durum garip ve ne yazık ki, durum hakkında başka pek çok kaynak gelmiyor.
Sansür ve Kısıtlamalar Arasında VPN'lerin Yasallığı
VPN'lerin dünyadaki çoğu ülkede kullanımı yasaldır. Bununla birlikte, bir çeşit kısıtlamaya sahip olanların bir avuç içindeyseniz, önemli zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Çoğu durumda, VPN'lerin yasallığı doğrudan denetimdeki hükümet türüne bağlı görünmektedir.
Genel tema, bir rejim ne kadar kısıtlayıcıysa, kişisel özgürlük üzerindeki kontrol derecesinin de o kadar yüksek olmasıdır. Yine de bunu söylemek her zaman o kadar kolay değildir, çünkü çoğu kısıtlamaları vatandaşlar için bir "koruma" biçimi olarak gösterecektir.
VPN'lerde Neden Yasal Sorunlar Var
VPN'ler, kullanıcılarının dijital etkinliklerini anonim hale getirmeye yardımcı olur. Bu nedenle, ISS'ler ve hükümetler VPN kullanıcılarının etkinliklerini izlemekte, izlemekte veya başka bir şekilde kontrol etmekte zorlanmaktadır. VPN'niz aktifken yaptığınız her şey büyük ölçüde şifrelenir.
Ayrıca VPN sunucuları gerçek başlangıç noktanızı maskeleyin, sizi dijital kanallarda dolaşan milyonlarca boş surattan sadece biri yapar. Baskıcı ülkeler, nüfusun kontrol edemeyecekleri yönleri konusunda endişelenirler.
VPN'ler basit araçlardır ve bunları yasaklama ya da etmeme kararının yasallığın gerçekleriyle hiçbir ilgisi yoktur.
VPN'leri ve Yasadışı Faaliyetleri Anlamak
VPN'lerin yalnızca araçlar olduğu gerçeğini genişletmek için, VPN'lerin ve onlarla ne yapıyorsun ayrı şeylerdir. Bir silaha sahip olmak ile o silahla ne yaptığınız arasındaki fark gibi.
Bir VPN ile yaptığınız bazı şeyler yasa dışı olabilir ve bunların VPN'in kendisiyle hiçbir ilgisi yoktur. Örneğin:
- Yasadışı dosya paylaşımı - Birçok uygulama ve dosya telif hakkı ile korunur veya bir şekilde mülkiyete sahiptir. Çoğu müzik, video veya ticari yazılım gibi, size ait olmayanları veya paylaşma izniniz olmayanları paylaşana kadar dosya paylaşımı sorun olmaz.
- hack - Dijital platformlara, hizmetlere veya cihazlara izinsiz erişmek yasa dışıdır. Niyetiniz ne olursa olsun - bunu bir VPN ile veya VPN olmadan yapmak yasalara aykırıdır. Bir siteyi hacklemek için VPN kullanıyorsanız, sırf anonim olmanız onu "TAMAM" yapmaz.
- Kısıtlanmış malzemeler - Bazı materyal türlerine sahip olmak, ticaretini yapmak veya paylaşmak yasa dışıdır. Buna örnek olarak yasa dışı pornografi türleri, size ait olmayan gizli bilgiler veya kısıtlanmış mali bilgiler verilebilir.
- Siber takip - Siber uzayda birini taciz etmek veya takip etmek neredeyse dünyanın her yerinde yasa dışıdır. İzlerinizi bir VPN ile örtmek sizi anonim tutabilir, ancak bu anlamda eylemlerinizin yasadışı yönünü ortadan kaldırmaz.
VPN Yasakları Nasıl Uygulanır
Mevzuattan fiili faaliyetlere kadar, ülkelerin VPN yasaklarını uygulayabilmesinin birçok yolu vardır. Yaptıkları şunları içerebilir:
- VPN hizmetlerinin kaydı – Bazı ülkeler bu VPN hizmetlerini gerektirebilir operakendi bölgelerinde hükümete kayıt yaptırın. Bu gereksinime tipik olarak bilgiye erişim koşulları eşlik eder - VPN'leri orada gizlilik için esasen işe yaramaz hale getirir.
- Teknolojinin uygulanması - VPN'ler genellikle görünmez olsa da, bazı teknoloji türleri VPN trafiğini belirlemeye yardımcı olabilir. Örneğin, Derin Paket İnceleme, hükümetlerin VPN trafik durumunu izlemesine yardımcı olur.
- Caydırıcı önlemler - Genellikle, VPN kullanımının engellenmesine güçlü caydırıcı önlemler eşlik eder. Bu önlemler, yetkisiz VPN hizmetlerini kullanarak yakalananlar için hapis cezası veya para cezalarını içerebilir.
Yasadışı VPN Kullanımının Sonuçları
VPN'leri yasaklayan ülkelerde, yasağı ihlal etmenin genellikle ciddi sonuçları vardır. Ceza aralığı değişebilir, ancak genellikle para cezası ve hapis cezalarından birini (veya her ikisini) içerir. Örneğin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), bireysel VPN kullanıcılarına 500,000 $ 'a kadar para cezası verebilir.
Para cezası veya hapis cezası bazı durumlarda tartışmalı olabilir. Bazı ülkelerde VPN kullanıcıları, yetkililer tarafından bilinmeyen sonuçlarla sorgulanabilir. Örneğin Çin'de sık sık insanlar bilinmeyen nedenlerle “kayboluyor”.
VPN'lerle Medya Akışının Yasallığı
Bir VPN kullanırken meşru akış hizmetlerinden film akışı yapmak yasa dışı değildir (VPN'ler bulunduğunuz yerde yasalsa). Ancak, lisans sorunları nedeniyle Netflix gibi birçok akış platformu buna kaşlarını çattı. Hatta bazı servis sağlayıcılar VPN kullanıcılarını tespit etmek ve engellemek için ellerinden geleni yapacaktır.
Gizli Tarama Hakkınız
Bunu söyledikten sonra, şunu anlamanız önemlidir: Makul düzeyde dijital gizlilik hakkına sahip olmalısınız. Günümüzde bir zamanlar liberal olan ülkeler bile şirketlere getirilen kısıtlamaları hafifletiyor ve onların özel verilerinizi toplamasına, kullanmasına ve hatta bazen satmasına izin veriyor.
Bu nedenle, bir VPN kullanıyor olsanız bile, ince yazılara ve hatta söylenmemiş olanlara çok dikkat ettiğinizden emin olun. Örneğin, ABD merkezli bir VPN, VPN sağlayıcısının "Günlük tutmama" iddialarını etkileyebilecek ABD veri saklama yasalarına tabi olacaktır.
Daha fazla okuyun: Mı incognisizi anonim yapmak için mod?
Sonuç: VPN'ler Araçlarıdır ve Daima Kalır
Şimdiye kadar anlayabileceğiniz gibi, VPN kullanımını yasaklayan ülkelerin listesi çok uzun değil ve esas olarak yüksek düzeyde sansür uygulayan ülkelerden oluşuyor. Çoğu durumda, yasak, hükümetin anlatıyı kontrol etme veya dış dünyaya erişimi engelleme arzusundan kaynaklandığı açıktır.
Bu gibi durumlarda, yasağın durumu (tam veya sıkı bir şekilde düzenlenmiş) gerçekten önemli değildir, ancak arkasındaki motivasyondur. Bunun nedeni, gerçekte, VPN'leri yasaklamak için kullanılabilecek gerçek bir yasal neden olmamasıdır - bunlar yalnızca araçlardır.
VPN'leri yasaklamak, mutfak bıçakları gibi bir şeyi yasaklamaya çalışmak gibidir (veya daha da gülünç bir şekilde, sakız). Yine de beklediğiniz gibi, bu listedeki ülkelerin çoğu gerçekten umursamıyor.
SSS: Ülkemde VPN'ler Yasadışı mı?
VPN'ler teknik araçlardır ve yasadışı faaliyetlerle doğrudan bir ilişki olmadığı için normalde yasaklanmamalıdır. Örneğin, cıvata kesiciler hırsızlıklarda kullanılabilir, ancak yasadışı hale getirilmemiştir.
Ne yazık ki koşullar nedeniyle, VPN'ler birkaç ülkede gündeme geldi. Aşağıdakileri görmek için bir göz atalım:
Belirtildiği gibi, bunun cevabı biraz karmaşık. Teknik olarak değiller, ancak aynı zamanda Çin hükümeti, onaylanmamış VPN hizmet sağlayıcılarının operaülkede te. Bu nedenle, yasal olarak mevcut VPN'lerin çoğu normalde devlete bağlıdır veya bir şekilde onaylanmıştır, bu da çoğu VPN'nin amacını bozar.
Evet. Özgür ve cesur topraklar henüz VPN hizmetlerini yasaklamaya başlamamıştır. Ancak, geçmişte bazı servis sağlayıcıları kullanıcı verilerini dağıtmaya zorlamayı veya zorlamayı başarmıştır. Bu nedenle, bir VPN servis sağlayıcısına kaydolmadan önce hangi yetki alanında olduğunu bilmek en iyisidir.
ABD'nin yakın bir müttefiki olarak, Japonya normalde birçok şeye uyar ve aynısı VPN'leri yasal olarak işaretlemeleri için de geçerlidir. Bununla birlikte, Japonya'da zaten çok az İnternet kısıtlaması vardır, bu nedenle burada herhangi bir VPN kullanımı çoğunlukla başka amaçlar için olacaktır.
Evet, Birleşik Krallık'ta ikamet eden kişiler VPN kullanmakta özgürseler de, ABD'de olduğu gibi kullanıcıların yargı yetkisine dikkat etmelerini tavsiye ederim. Hem İngiltere hem de ABD, 5 göz ittifakının bir parçasıdır ve bu da dijital gözetim bilgilerini yürüttükleri ve paylaştıkları anlamına gelir.
Almanya'da VPN'ler yasaldır, ancak Almanya 14 Göz ittifakının bir üyesi olduğu için kullanıcılar yargı yetkisine dikkat etmelidir.
Avustralyalılar, VPN'lerin Avustralya'da tamamen yasal olduğunu ve ülkenin birçok hizmet sağlayıcısı için önemli bir sunucu konumu olduğunu belirtmekten memnuniyet duyacaktır.
VPN'ler ve aslında her türlü anonimlik uygulaması / hizmeti Rusya'da yasa dışıdır. Rodina (anavatan) kontrolü seviyor ve bu hizmetler kullanıcıların hükümetin beğenisi için çok fazla şey üzerinde çalışmasına yardımcı oluyor.
Daha Fazlasını Okuyun
- Küçük işletme web siteleri için en iyi DDOS koruması
- Küçük işletmeler için en iyi sunucu barındırma
- Google'da bulamadığınız Dark Web bağlantıları
- Web sitelerinde kötü amaçlı yazılım olup olmadığı nasıl kontrol edilir ve önlenir
- Web sunucunuz ne kadar savunmasız
- VPN'ler hakkında sık sorulan sorular
- VPN seçerken dikkat edilmesi gereken temel özellikler
- En İyi VPN Fiyat Karşılaştırması ve Planları İncelemesi
- VPN nasıl kurulur: Gözden geçirme kılavuzu