Sanal Özel Ağ (VPN) hizmetleri, bugünlerde biraz sıcak bir konudur. İnternette gizlilik birçok yönden ateş altında. Ülkeler durumun nasıl yönetileceği konusunda bölünmüş durumdayken şirketler, aşırı müdahaleci hale geldiği ölçüde kullanıcıları hakkında daha fazla veri toplamaya çalışıyor.
Örnek mi istiyorsunuz? Gör Re-Tweet, Re-Tweet, Re-Tweet, ve Re-Tweet.
Yıllardır Facebook, Google, Microsoft ve daha fazlası gibi büyük ürünleri kullanıyoruz., ancak hızla gelişen teknoloji, bu şirketleri ticari amaçlarla kullanıcıların her türlü bilgisinden hesaplarını sıkıştırmaya teşvik etti.
Ve hükümetler durumu kontrol etmek için mücadele edebilirken, bazı durumlarda, şirketlerin başını belaya soktuğu aynı günahlardan suçlu bulunurlar. gizliliğin ihlali ve özel verilerin yasadışı olarak toplanması.
Yani, mahremiyetimizi çevrimiçi korumak için bireysel olarak neler yapabiliriz? Cevap, VPN'ler konusuna geri dönüyor.
Içindekiler
Temeller
Bir VPN aslında nasıl çalışır?
Kişisel VPN Deneyimim
Yukarı tamamlayan
VPN Teklifleri ve İndirimleri
NordVPN > %63 indirim + 3 Ay Bedava; Standart NordVPN $3.29/ay'dan başlar
Surfshark > %82 indirim; Sınırsız cihazı aylık 2.39 ABD Doları ile bağlayın ve koruyun
ExpressVPN > Kaydolduğunuzda 3 ay ücretsiz; Plan $6.67/ay'dan başlıyor
VPN nedir?
VPN, İnternet bağlantınız üzerinden cihazınızdan VPN sunucusuna şifreli bir bağlantı oluşturan bir hizmettir.
Bunu, İnternet servis sağlayıcınızın (ISP) dağ, tünelin VPN bağlantısı ve çıkışın dünya çapında bir ağa olduğunu ve bir dağın içinden geçen bir tünel olduğunu düşünün.
VPN'leri İnternet bağlantısına sahip olmanın alternatifi olarak düşünebilen bazı insanlar var, ancak bu yanlış.
Aslen, daha güvenli ve rahat iletişim için iş ağlarını birbirine bağlamak için VPN'ler oluşturuldu. Bugün, VPN servis sağlayıcıları, tüm trafiğinizi İnternet'e iletmek için çok çalışıyorlar - hükümeti veya ISP izlemeyi atlamak ve hatta bazı durumlarda sansürü zorlamak.
Özetle, VPN'i tam olarak kazanmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış bir hizmet olarak düşünün. internet erişimi ve bunu yaparken sizi korur.
Bir VPN Ne Yapar?
Bir VPN'nin birincil amacı, verilerinizin İnternet'e geçmeden önce sunucularına gitmesi için güvenli bir tünel oluşturmaktır. Ancak bu, konum sahtekarlığı gibi başka faydalar sağlamıştır.
Bu, sizin için önemsiz görünebilir olsa da, konum sahteciliğinin insanların coğrafi konum engellerini aşmasına yardımcı olduğu birçok kez vardır. Örneğin Çin'in Büyük Güvenlik Duvarı. Çin hükümeti interneti yoğun bir şekilde sansürlüyor ve çevrimiçi olarak kabul ettiğimiz birçok şey Çin'de engellendi. Çin merkezli kullanıcılar yalnızca bir VPN kullanarak Google ve Facebook gibi sitelere erişebilir.
Eşler arası için (P2P) kullanıcıları, tanımlama riskinin yanı sıra, Torrenting aracılığıyla liman haritalarınızın tanımlanması riskini de taşırsınız. VPN'ler tüm bunları maskelemeye yardımcı olur, böylece açık portlarınız kolayca istismar edilemez.
Çin'de hala çalışan VPN hizmetleri hala çalışıyor.
VPN Bağlantısı kullanmanın avantajları
Kısacası -
- Anonimlik
- Güvenlik
- Coğrafi konum engellenen hizmetlere erişme (Netflix, Hulu, vb.)
Bahsettiğim gibi, bugün VPN'lerin ilk ve en önemli amacı anonimliktir. VPN'ler, cihazınızdan sunucularına güvenli bir tünel oluşturarak ve bu tünelden geçen verileri şifreleyerek, tüm veri etkinliğinizi etkili bir şekilde korur.
Anonimlik
Bu, İnternet'te yaptığınız şeyleri, örneğin ziyaret ettiğiniz siteler gibi keşfetmeye çalışan herkesin fazla bir şey öğrenemeyeceği anlamına gelir. VPN'ler, bugün çoğu insanın kripto para birimi ve hediye sertifikası gibi izlenemeyen ödemeleri kabul etmeye çalıştıkları yerlerde çokça kullanılıyor.
Konum sahteciliği
Konum sahtekarlığı, VPN hizmetlerinin bir yan yararı olarak geldi. VPN hizmetlerinin dünyanın birçok yerinde sunucuları olduğundan, bu sunuculara bağlanarak konumunuzu VPN sunucusununkiyle aynı şekilde 'taklit edebilirsiniz'.
Uzman ipuçları
Bazı sağlayıcılar çarşı sundukları hizmet konusunda dürüst olmayabilirler. Çeşitli konumlarda fiziksel sunucular sunduklarını iddia ediyorlar, ancak bazıları aslında sanal. Başka bir deyişle, bir ülkede bulunan bir sunucuya bağlı olabilirsiniz, ancak bir IP adresi başka bir ülkeye atanmış. Örneğin, Çin'deki bir sunucu aslında ABD'den olabilir.
Bu kötü, çünkü bu, nihai hedefinize ulaşmadan önce verilerinizin dünyanın farklı yerlerinde bulunan birden fazla sunucudan geçtiği anlamına gelir. Siber suçluların, gizli istihbarat teşkilatlarının veya telif hakkı ihlali avcılarının bu ara sunuculardan birinde ellerinde olmalarının garantisi yoktur.
Bu sorunu önlemek için, kullanıcılar bir VPN'nin gerçek konumlarını doğrulamak için uygun testler yapmalıdır. İşte Ping Test Aracı, Traceroute Aracı, kullanabileceğiniz dört araç, BGP Araç Takımıveya Windows'ta Komut İstemi Aracı olan CMD.
- Hamza Şahid, BestVPN.co
Güvenlik
Bugün birçok VPN hizmeti, kullanıcılarına fayda sağlamak için daha fazla güvenlik önlemi uygulamaya başlıyor. Temel olarak, çevrimiçi veri toplama ve izlemeyi engellemeye yardımcı olmak için başladı, ancak artık reklam engellemeyi ve bazı durumlarda virüsten korumaya yönelik çözümleri de içerecek şekilde genişletildi.
Sanal Özel Ağ Aslında Nasıl Çalışır?
Bir VPN'in, küçük bir teknik detay dahil olmadıkça nasıl çalıştığını açıklamak biraz zor. Ancak, sadece temel kavramı isteyen kişiler için, bir VPN cihazınızdan VPN sunucusuna ve buradan oradan dünya çapındaki ağa güvenli bir tünel oluşturur.
Daha detaylı olarak, VPN ilk önce cihazınızdan bir iletişim protokolü kurar. Bu protokol, verilerin cihazınızdan VPN sunucusuna nasıl gideceğinin sınırlarını ayarlayacaktır. Her biri kendi avantajları ve dezavantajları olmasına rağmen, ortak olan birkaç ana VPN protokolü vardır.
Ortak VPN Protokolleri
Birçok iletişim protokolü olmasına rağmen, VPN hizmet markası ne olursa olsun yaygın olarak desteklenen bazı ana akımlar vardır. Bazıları daha hızlı, bazıları daha yavaş, bazıları daha güvenli, diğerleri daha az. Seçim, gereksinimlerinize bağlı olmalı, bu yüzden hangi VPN 'i kullanacak olup olmadığınızı dikkate almanız iyi bir bölüm olabilir.
Özetle -
- OpenVPN: Henüz ortalama hızda olan açık kaynak protokolü güçlü şifreleme desteği sunar.
- L2TP / IPSec: Bu oldukça yaygındır ve iyi hızlar sunar ancak VPN kullanıcılarını tercih etmeyen bazı siteler tarafından kolayca engellenir.
- SSTP: Çok yaygın bir şekilde mevcut değil ve iyi şifrelemenin bir kenarı için önerilecek çok şey yok.
- IKEv2: Çok hızlı bağlantı ve özellikle daha zayıf şifreleme standartları sunarken mobil cihazlar için iyi.
- PPTP: Çok hızlı ama yıllar boyunca güvenlik boşlukları dolu.
VPN Protokolleri Karşılaştırması
VPN Protokolleri | Şifreleme | Güvenlik | hız |
---|---|---|---|
OpenVPN | 256 bit | En yüksek şifreleme | Yüksek gecikmeli bağlantılarda hızlı |
L2TP | 256 bit | En yüksek şifreleme | Yavaş ve yüksek processor bağımlı |
SSTP | 256 bit | En yüksek şifreleme | Yavaş |
IKEv2 | 256 bit | En yüksek şifreleme | Hızlı |
PPTP | 128 bit | Minimum güvenlik | Hızlı |
1. OpenVPN
OpenVPN bir açık kaynaklı VPN protokolü ve bu hem gücünün hem de olası zayıflığının bir sonucudur. Açık kaynak malzeme herkes tarafından erişilebilirBunun anlamı, yalnızca meşru kullanıcıların kullanımı ve geliştirmesi değil, aynı zamanda çok büyük niyetleri olmayanlar da bunu zayıflıklar için inceleyebilir ve bunları kullanabilir.
Yine de, OpenVPN çok yaygın hale geldi ve mevcut en güvenli protokollerden biri olmaya devam ediyor. çok yüksek şifreleme destekler. 256-bit RSA kimlik doğrulaması gerektiren 'kırılmaz' 2048-bit anahtar şifreleme ve 160-bit SHA1 karma algoritması da dahil olmak üzere düzeyleri vardır.
Açık kaynak kodlu olması sayesinde, Windows ve iOS'tan, Raspberry Pi gibi yönlendiriciler ve mikro cihazlar gibi daha egzotik platformlara kadar bugün neredeyse tüm platformlarda kullanılmak üzere uyarlanmıştır.
Ne yazık ki, yüksek güvenlik dezavantajları vardır ve OpenVPN genellikle çok yavaş olarak görülür. Ancak bu, daha çok bir ticaret-off'tır, çünkü kullanılan şifreleme oranlarının o kadar yüksek olması normaldir, veri akışlarını işlemek için daha fazla zaman gerekir.
2. Katman 2 Tünel Protokolü (L2TP)
Katman 2 Tünel Protokolü (L2TP), aynı zamanda Noktalı Tünel Protokolü (PPTP)ve Katman 2 Yönlendirme Protokolü olarak da bilinidr (L2F). Ne yazık ki, Ne yazık ki, şifreleme işleyecek donanıma sahip olmadığı için genellikle IPsec güvenlik protokolüyle birlikte dağıtılıyordu. Bugüne kadar, bu kombinasyon en güvenli ve henüz güvenlik açığı olmayan olarak görülmüştür.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta, bu protokolün 500 bağlantı noktasında UDP kullanmasıdır. Bu, VPN trafiğine izin vermeyen sitelerin kolayca algılayabilmesi ve engellenebilmesi anlamına gelir.
3. Güvenli Yuva Tünel Protokolü (SSTP)
Güvenli Soket Tünel Protokolü (SSTP), normal insanlar arasında daha az bilinen bir yöntemdir, ancak Vista SP1 günlerinden beri Windows'un tüm enkarnasyonuna tamamen denenmiş, test edilmiş ve bağlanmış olduğu için çok kullanışlıdır.
Ayrıca 256-bit kullanarak çok güvenlidir. SSL anahtarlar ve 2048-bit SSL/TLS sertifikaları. Aynı zamanda ne yazık ki Microsoft'a aittir, bu nedenle kamu incelemesine açık değildir - yine hem iyi hem de kötü.
4. İnternet Anahtar Değişimi sürüm 2 (IKEv2)
İnternet Anahtar Değişimi sürüm 2 (IKEv2), Microsoft ve Cisco tarafından birlikte geliştirildi ve başlangıçta sadece bir tünel protokolü olarak tasarlandı. Dolayısıyla şifreleme için IPSec'i de kullanır. Kayıp bağlantılara yeniden bağlanmadaki çevikliği, VPN'lerin mobil dağıtımında ondan yararlananlar arasında çok popüler oldu.
5. Noktadan Noktaya Tünel Protokolü (PPTP)
Noktadan Noktaya Tünel Protokolü (PPTP), VPN protokolleri arasında dinozorlardan biridir. en eski VPN protokolleri. Yine de bazı kullanım örnekleri olmasına rağmen, bu protokol büyük ölçüde güvenlikteki geniş, göz kamaştırıcı boşluklar nedeniyle yol kenarına düşmüştür.
bilinen çeşitli güvenlik açıkları ve uzun zaman önce hem iyi hem de kötü adamlar tarafından istismar edildi ve artık arzu edilmiyor. Aslında, sadece zarafet tasarrufu onun hızıdır. Daha önceden bahsettiğim gibi, bir bağlantı ne kadar güvenli ise, o kadar büyük bir hız düşüşü olacaktır.
Şifreleme Yöntemleri ve Gücü
Şifrelemeyi anlamanın en basit yolu belki de bilgiyi karıştırıyor, böylece onu nasıl dağıttığınız konusunda rehbere sahip bir kişi onu orijinal anlamına geri çevirebilir.
Örneğin tek bir kelime alın - Kedi.
256-bit şifrelemeyi tek kelimeye uygularsam, tamamen şifrelenir ve kabul edilemez olur. Yeryüzündeki en güçlü süper bilgisayar bile milyonlarca yıl sürdüğü 256-bit şifreleme ile bu tek kelimeyi deşifre etmeye çalışıyordu.
Ayrıca, şifreleme düzeyleri üstel olur, bu yüzden 128-bit şifreleme 256-bit şifrelemesinin güvenliğini yarıya sunmaz. Hala zor olsa da, uzmanlar buna inanıyor 128-bit şifreleme yakında kırılacak.
Bu şifreleme yöntemleri e-posta, tarayıcı veya diğer programlar gibi kullandığımız uygulamaya bağlı olarak otomatik uygulanır. Diğer taraftan VPN'ler, hangi tür şifrelemeyi seçmemize izin verir, çünkü seçtiğimiz tür VPN performansımızı etkileyecektir.
Bu şekilde VPN hizmetimizin performansını 'ayarlayabiliriz'. Örneğin, bazıları aşırı şifrelemeyi tercih edebilir ve hızı feda etmeye istekli olabilir. Diğerleri hızı tercih edebilir ve bu yüzden daha düşük bir şifreleme düzeyini kabul edebilir.
Tüm bunlar şifrelenerek gerekli ve etkilenir çünkü bir VPN hizmetine giriş yaptığınızda, Internet'e göz atmaya çalışırken gönderdiğiniz veriler şifrelenmiş VPN bağlantısından geçer.
Kişisel VPN Deneyimim
VPN’lerde araştırma, test etme ve denemede yılımın büyük bir kısmını verdim. Henüz VPN'de teknik uzman olmamama rağmen, bu hizmetler hakkında gerçekten istediğimden çok daha fazlasını öğrendim.
Denemelerime VPN’lerin çeşitli platformlarda kullanımı, tarayıcı eklentileri ve farklı kullanım modelleri de dahil edildi android mobil uygulamaları dahil,. Bazıları başarımın ürünü ama bazıları tamamen hayal kırıklığıydı.
Günün sonunda, bir ürünün yetenekleri ne olursa olsun, bu şirketlerin hiçbirinin kötü müşteri hizmetine sahip olması için kesinlikle bir neden bulunamadığını anladım. Ve evet, yetersizliklerine 'kötü müşteri hizmeti' olarak puan veririm
Ekipman
Çoğu zaman, testlerim açık kaynaklı bir VPN istemcisi veya Windows tabanlı bir makinede kurulu bir VPN uygulaması kullanılarak gerçekleştirildi. Bunlar genellikle iyi ve genellikle evde sahip olduğumuz donanımın VPN'mizi hizmetin kendisinden daha fazla sınırladığı durumun var olduğunu tespit ettik.
Ekipman hakkında öğrendiğim en önemli şey, VPN'i doğrudan yönlendiricinize yerleştirmeyi düşünüyorsanız, çok önemli bir faktörün - VPN'inizin - farkında olmanız gerektiğidir. Bunlar genellikle tüketici kablosuz yönlendiricilerin 'yüksek' fiyat aralığındadır ve oldukça sınırlıdır.
Örnek olarak, bir kaç VPN denedim Asus RT-1300UHPhangi çoğu ev için iyi eğer. Kesinlikle WiFi üzerinden tam gigabit hızlarını (LAN üzerinden) ve 400 + Mbps'e kadar taşıyabilir. Yine de, VPN kurulduktan sonra sadece yaklaşık 10 Mbps bir işlem başardı. Bu hızda, işlemci sürekli 100% oranında zorlanıyordu.
İhtiyacınız olan yönlendiricinin türü, ROG Rapture GT-AC5300 / Netgear Nighthawk X10 - Pahalı ve çoğu hane için norm değildir. O zaman bile, İnternet hızınız hızlıysa, darboğaz yönlendiricinizde kalır.
İnternet Bağlantısı
VPN'leri bir 50 Mbps hattında test ettim ve bu da bana reklamı yapılan hızlara yakındı - Ben genellikle 40-45 Mbps'yi buldum. Sonunda, reklamı yapılan hızların yaklaşık %500'ini - normalde 80-400 Mb/sn - elde ettiğim 410 Mb/sn'lik bir hatta geçtim.
Sadece bir çok hız hattına geçtiğimde, birçok VPN'in faktörlerin bir araya gelmesi nedeniyle bu hızlarda yönetmek için mücadele ettiğini fark ettim. Bu, çalıştırdığınız makineyi, seçtiğiniz VPN sunucusu arasındaki mesafeyi, tercih ettiğiniz şifreleme oranlarını ve daha fazlasını içerir.
VPN'i Ne İçin Kullandım?
1. Akış
İlk başta, sadece bir sicili ve deney yapmayı sürdürmek için çoğunlukla hız testi yapıldı. Bir temel oluşturduktan sonra, diğer indirme sitelerini veya video akışlarını test etmeye başladım. Çoğunlukla, neredeyse tüm VPN'lerin 4k UHD videolarını yayınlayabildiğini buldum.
2. Torrentleme
Torrenting de tabii ki test edildi ve biraz hayal kırıklığına uğradım. Evinizin internet hızları belli bir noktaya ulaştıktan sonra, daha iyi bir altyapıya önemli ölçüde yatırım yapmazsanız, VPN hizmetinizin performansının önemli ölçüde düştüğünü düşünüyorum.
3. Oyunlar
Gerçekten çok fazla oyun oynamıyorum (en azından VPN performansı için önemli olan oyunlar değil) ama ping sürelerine dikkat ettim. Eğer ülkenizdeki bir oyuna erişmek için bir VPN kullanmayı umuyorsanız, hayal kırıklığına uğramış olabilirsiniz. Ping süreleri, hızlar hızlı ve kararlı olsa bile, VPN sunucularından daha fazla artar.
Sonuç: VPN'ye ihtiyacınız var mı?
Kişisel gizlilik çevrimiçi çok yönlerden kuşatma altında ve bir gecede gerçekleşmiş gibi görünüyor. Eskiden sadece siber suçlular hakkında endişelenmemiz gereken günlerdi, ama şimdi de şirketler ve Verilerimizi çalmak isteyen hükümetlerAynı sebepten dolayı - kendi amaçları için istismar edebiliyolar.
Doğal olarak, bir VPN ihtiyacınız büyük ölçüde şunlara bağlı olacaktır: hangi ülkedesin, çünkü her birinin farklı tehdit seviyeleri vardır. Soru, basit bir evet veya hayır ile cevaplanabilecek bir şey değildir.
Ancak, artış oranından küresel VPN pazarının değeri, Er ya da geç birine ihtiyaç duyacağınızı söyleyeceğim. Bireysel kullanıcıların gizlilik ve güvenliğini çevrimiçi olarak almaya başladıkları ve bilgilerini korumaya yönelik yollar aradıkları geçmiş zamanlardır.
Internet'i her zaman olduğu gibi aynı şekilde kullanıyorduk, sadece olabildiğince kaygısız bir şekilde göz atıyoruz. Doğru, virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar bizi daha tedbirli hale getirdi, ama çok fazla değişmedi.
Şahsen bunu hissediyorum bir VPN hizmetinin benimsenmesi her İnternet kullanıcısının üstlendiği bir sonraki adım olmalıdır. Çevrimiçi yaptıklarımız tarafından tehdit edilmediğimiz zihniyetinden kurtulmak için acil bir ihtiyaç var.
Örneğin, sadece çevrimiçi olmak ve bazı sevimli kedilerin birkaç fotoğrafını aramak isteyen birini ele alalım. Bunu yaparken tarama alışkanlıkları, beğeni / beğenmeme, konum ve çok daha fazlası gibi bilgiler yetkililer tarafından toplandı veya kuruluşlar. Bu düşünce bir tür eylemi zorlayacak kadar korkutucu değil mi?
Yani, evet dedim, bir VPN'ye ihtiyacınız olmadığını düşünüyorsanız bile - gerçekten yapmalısınız.
Sanal Özel Ağ (VPN) Hakkında SSS
VPN, konumunuzu ve verilerinizi maskelemek ve korumak için tasarlanmıştır, ancak yine de İnternet bağlantısına ihtiyacınız vardır.
Tüm hizmet sağlayıcılar gibi, VPN şirketleri de gelir kaynakları olduğu için onlarla uzun süre kalmanızı ister. Çoğu VPN servis sağlayıcısı, aylık, üç aylık ve benzeri gibi çeşitli ödeme koşulları sunar. Çoğu zaman plan ne kadar uzun olursa, aylık ücretiniz o kadar ucuz olur, ancak sözleşmenin tamamını önceden ödemeniz gerekir. Uzun vadeli sözleşmeler için %9'e varan indirimlerle aylık sözleşmeler için ayda ortalama 12 ila 75 dolar arasında ödeme yapmayı bekleyin. İşte listesi En iyi VPN servisleri fiyatları ve özellikleri karşılaştırıyoruz.
VPN'ler her şeyden önce kimliğinizi korumak ve verilerinizi güvende tutmak için tasarlanmıştır. Ne yazık ki, verilerinizi korumak için kullanılan şifrelemenin yan etkilerinden biri de İnternet bağlantınızı yavaşlatmasıdır. Genel bir kural olarak, bir VPN kullanırken gerçek hat hızınızın %70'inden fazlasını elde etmeyi beklemeyin. VPN sunucusundan uzaklık, sunucu yükü vb. diğer faktörler de VPN kullanırken İnternet hızınızı etkiler.
Çoğu VPN servis sağlayıcı size hızınızı sınırlamayacaklarını söyleyecektir. Ancak, dikkate alınması gereken başka durumlar da vardır. Yukarıda belirtildiği gibi, gerçek hat hızınızın en fazla %70'ini almayı bekleyin.
Doğrusu, bir uygulama yüklemek ve kullanıcı adınızı ve şifrenizi girmek kadar basit olmalıdır. O zaman tek yapmanız gereken bir düğmeye tıklamak ve bir VPN sunucusuna bağlanacaksınız. Ne yazık ki, bu her zaman en iyi çözüm değildir ve optimum performans için bazı bağlantıların ayarlanması gerekebilir. NordVPN , Surfshark ve ExpressVPN gibi birçok VPN servis sağlayıcısı, bunun nasıl yapılacağına dair eğitimlere sahiptir ve başarısız olduğunda müşteri hizmetleri personeli ile iletişime geçilebilir.
Bu, hangi VPN servis sağlayıcısına kaydolduğunuza bağlıdır. Hemen hemen tüm sağlayıcılar Windows, MacOS ve Linux ana akım mobil platformlarla birlikte. Birçoğu, yönlendirici dağıtımını (yönlendiricinin modeline bağlı olarak) desteklerken, birkaçı Raspberry Pi gibi daha egzotik cihazlara hitap edecek.
Bu biraz zor, çünkü her iki şifreleme oranı oldukça güçlü. Kendinize sormanız gereken soru 'Gizlilik ve çevrimiçi güvenliğimin benim için değeri nedir?'
Bazı web siteleri, VPN kullanıcılarını dışarıda tutmaya çalışır ve gelen bir bağlantının bir VPN sunucusundan olup olmadığını tespit etme yollarına sahip olur. Neyse ki, VPN'ler bunun farkındadır ve yardımcı olan karşı önlemler bulmuşlardır. Stealthing veya Sunucu gizleme sunan servis sağlayıcılara dikkat edin.
Birkaç VPN tarayıcı uzantısı denedim ve çoğunlukla iki ana kategoriye ayrıldığını buldum. Vekil olarak hareket eden ve yalnızca bir sunucudan bağlantıyı geri döndüren ve bazıları da tam bir VPN uygulaması için tarayıcı kontrolü olarak çalışanlar var. İkincisi, uzantıyı kullanabilmek için hala yüklü bir VPN uygulamasına ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. VPN tarayıcı uzantıları genellikle tam VPN hizmetleri değildir.
Evet ve Hayır. Çoğu ülkede VPN kullanımlarına karşı yasalar olmamasına rağmen, bazıları bunu açıkça yasaklıyor. Aşırı durumlarda, bazı ülkeler sadece VPN kullanımını yasaklamakla kalmaz, aynı zamanda VPN kullanıcılarını da hapse atar. Neyse ki, VPN'lerin şu ana kadar yasaklandığı sadece birkaç ülke var.
Bu büyük ölçüde VPN bağlantınızı ne kadar güvenli kullandığınıza ve hangi sağlayıcıyı seçtiğinize bağlıdır. VPN kullanıcılarının, sonunda kullanıcı günlüklerini yetkililere teslim eden bir hizmet sağlayıcısına inandıktan sonra tutuklandığı birçok durum olmuştur.
Genel olarak, veri sızdırmadığı sürece bir VPN kullanırken izlenemezsiniz. VPN'ler, cihazınızla güvenli bir sunucu arasında şifreli bir bağlantı oluşturur. Giden bağlantılar, sunucunun ayrıntılarını benimser, böylece web siteleri veya hizmetler bunu gelen bağlantı olarak görür.
VPN'ler bazı dezavantajlarla birlikte gelir, ancak en dikkate değer olanı bazen gecikmeyi etkilemeleridir. Bağlantınızın önce VPN sunucusundan geçmesi gerektiğinden, web sitelerinin veya hizmetlerin yanıt vermesi daha uzun sürebilir.
Evet, VPN'ler Wi-Fi üzerinde çalışır. Halka açık bir kablosuz erişim noktası kullanırken verilerinizin güvenliğini sağlamanın en iyi yoludur. Bunun nedeni, VPN'lerin uçtan uca şifreleme, sızdırılmış olsa bile verilerin herhangi biri için yararlı olmasını engeller.
Kısa cevap evet - VPN'ler güvenlidir. VPN hizmetleri ek gizlilik ve güvenlik sağlar. Verilerinizi şifrelerler ve herhangi birinin çevrimiçi etkinliğinizi izlemesini veya sizi izlemesini çok zorlaştırırlar.
Çoğu VPN hizmeti, müşterilerinin kimliklerini gizlemek için elinden gelenin en iyisini yapar, ancak bu tamamen anonim olduğunuz anlamına gelmez. Bazı VPN'ler, bir emir veya mahkeme emri ile talep edildiğinde kolluk kuvvetlerine teslim edebilecekleri kullanıcı etkinliği günlüklerini tutar.
VPN'ler, ücretsizden ücretliye kadar çeşitli biçimlerde mevcuttur. En iyi VPN'ler paraya mal olur, ancak gizliliğinizi korumak için ihtiyacınız olan tüm özellikleri ve çok daha fazlasını sağlar. Çoğu VPN hizmeti, bir abonelik planı için ayda 4 ila 12 ABD Doları arasında bir maliyete sahiptir.
VPN'ler, PC'ler, dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gibi çoğu yaygın cihazda çalışır. Bazı durumlarda, VPN sağlayıcıları Xbox, PlayStation ve hatta bir dizi akıllı TV gibi ek platformları destekleyecektir.
Bir VPN'i çalıştırmanın en kolay yolu, VPN tarafından sağlanan uygulamayı yüklemektir. Cihazınıza yükledikten sonra uygulamayı başlatmanız, kimlik bilgilerinizle oturum açmanız ve bağlanmak için bir sunucu seçmeniz yeterlidir.
Evet, VPN'ler mobil veriler üzerinde çalışır. Temelde WiFi veya doğrudan bağlantıda VPN kullanmakla aynıdır. Telefonunuzda veya tabletinizde bir VPN kullanmak, halka açık WiFi veya hücresel verilere bağlandığınızda size ekstra bir koruma katmanı sağlar.
Çoğu VPN, standart güvenlik ve gizlilik hizmetleri sağlar, ancak bazıları bilgisayar korsanlarına karşı daha fazla koruma sağlar. NordVPNörneğin, kötü amaçlı web sitelerini ziyaret etmenizi engelleyen ve indirdiğiniz dosyaları tarayan tehdit koruması içerir.
Bir VPN, göz atma etkinliklerini gizli ve güvenli tutmak isteyen herkes için yararlıdır. Ancak, özellikle yerel medya hizmetlerine her yerden erişmenize izin verdiği için seyahat edenler için mükemmel bir araçtır.