Ana Sayfa / mal / Web Barındırma Kılavuzları / FTP / SFTP Yeni Başlayanlar İçin Rehber

FTP / SFTP Yeni Başlayanlar İçin Rehber

Dosya aktarım Protokolü (FTP) veya Güvenli Dosya Aktarım Protokolü (SFTP)

Dosyaları cihazınıza ve bilgisayarınızdan taşıma becerisi web hosting sunucu, hevesli web sitesi sahipleri için temel bir sunucudur. Başlangıçta, çoğunuz kontrol panelinizdeki Dosya Yöneticisine güvenebilirsiniz. Bu uygun olmakla birlikte, Dosya aktarım Protokolü (FTP) or Güvenli Dosya Aktarım Protokolü (SFTP) daha fazla seçenek sunar.

Bu makaleyi iki bölüme ayıracağım. Onları daha ayrıntılı olarak inceleyelim:

Dosya Aktarım Protokolü nedir (FTP)?

FTP özel bir ağ veya İnternet üzerindeki bilgisayarlar arasında dosya alışverişi yapmak için kullanılan standart bir ağ protokolüdür. 1971'den beri var ve bu amaçla geliştirilen ilk protokollerden biri. Etkileyici bir şekilde, zamanın testinden geçmiştir.

Güvenli Dosya Aktarım Protokolü nedir (SFTP)?

SFTP daha güvenli bir sürümüdür FTP. Kullanır Secure Shell (SSH) şifreleme oturum açma kimlik bilgilerinizin ve aktarım verilerinizin korunmasına yardımcı olmak için. Neredeyse aynı FTP. Bununla birlikte, SFTP farklı bir protokol kullanır, bu nedenle bir standart kullanamazsınız FTP konuşmak için müşteri sFTP sunucu. Ayrıca bir FTP yalnızca destekleyen bir istemciye sahip sunucu SFTP.

Ne kadar FTP ve SFTP İş?

Her ikisi de FTP ve SFTP istemci-sunucu protokolleridir ve istemci ile sunucu arasındaki iletişim kanallarına dayanır.

FTP Aptallar için – Nasıl FTP Eserleri?

FTP yapabilmek operate aktif ve pasif modlarda.
FTP yapabilmek operate aktif ve pasif modlarda. (Kaynak)

FTP istemci-sunucu mimarisi üzerinde çalışır ve ayrı kontrol ve veri bağlantıları kullanır. FTP kullanıcılar açık metin oturum açma protokolüyle (genellikle bir kullanıcı adı ve parola) kimliklerini doğrulayabilir. Ancak, bazı sunucular anonim bağlantılara izin verir.

FTP yapabilmek operate aktif (varsayılan) ve pasif modlarda. Aktif modda, FTP istemci, 20 numaralı bağlantı noktasından sunucunun 21 numaralı bağlantı noktasına bağlanır. Pasif modda, her iki bağlantı noktası da iletişime açıktır. Ağınız güvenlik duvarı hem aktif hem de pasif modların düzgün çalışması için uygun konfigürasyona ihtiyaç duyar.

SFTP Aptallar için – Nasıl SFTP Eserleri?

Ne kadar  SFTP Eserleri?
Ne kadar SFTP İşler (Kaynak)

SFTP ayrıdır ve genellikle benzer şekilde güvenli bir bağlantı üzerinden çalışan SSH ile paketlenir. Kritik fark şu ki SFTP hem kimlik bilgilerine hem de verilerin kendisine şifreleme ekler. SFTP ile karıştırılmamalıdır FTPS, olan FTP kaçmak SSL, SSH'den farklı bir güvenlik katmanı.

FTP vs SFTP: Fark ne?

Arasındaki temel fark FTP vs SFTP ki SFTP sırasında dosyaları aktarmak için güvenli bir kanal kullanır. FTP yapmaz.

Nasıl Kullanılır? FTP / SFTP Web Siteniz için?

koşabiliyorken FTP ve SFTP kullanarak bir komut satırı arayüzünden FTP İstemci uygulaması çok daha uygundur. çok uygun var FTP etrafındaki uygulamalar. benim tercihim tercihim Filezilla, 2001'den beri mevcuttur, ücretsizdir ve çoğu platformda çalışır.

1. Kullanmak Filezilla FTP Uygulama

Filezilla Windows kullanıcıları için tanıdık bir arayüz sunar.
Filezilla Windows kullanıcıları için tanıdık bir arayüz sunar.

Başa Filezilla web sitesine gidin ve ihtiyacınız olan sürümü indirin. Farklı platformlar için ayrı yükleyiciler vardır. İndirdikten sonra kurulum dosyasını başlatabilir ve talimatları takip edebilirsiniz. Bazı bloatware yüklemenizi sağlamaya çalışacağını unutmayın - ancak teklifi reddedebilirsiniz.

Ardından, uygulamayı başlatın.

Çoğu bağlantı için üç parça bilgi girmeniz gerekir:

  1. Sunucu,
  2. kullanıcı adı ve
  3. Parola.

Web barındırıcınız genellikle bunları sağlar. Bir web barındırma hesabınız varsa, web barındırıcınız bu ayarları size bir e-postayla veya çevrimiçi olarak web barındırma kontrol paneli

Bir Sunucuya Bağlan

Yeni bir tane oluşturmanız gerekebilir. FTP kullanıcı, eğer bu ilk kez kullanılıyorsa FTP hesabınızla. Kontrolünüzde olmayan bir sunucuya bağlanıyorsanız, sunucu yöneticisiyle iletişime geçmeniz gerekir.

Eğer varsa bir SFTP yerine bağlantı FTP bağlantı, Host ve Kullanıcı adınızı yukarıda açıklandığı gibi doldurun. Parolanızı (varsa) veya Parola için “yok” girin. Ardından, "Bağlan" düğmesine basın. 

Ana ekran alanı iki bölüme ayrılmıştır. Soldaki yerel makineniz ve sağdaki uzak sunucudur. Ekran panelleri, Windows dosya yöneticisi ile neredeyse aynıdır. Web sunucunuza veya sunucunuzdan taşımak istediğiniz her şeyi sürükleyip bırakın.

2. FTP Komut Satırı ile

Özel olarak kullanmak istemeseniz bile FTP uygulama gibi Filezilla, sunucunuza bağlanmak için bir araca ihtiyacınız olacak.

Windows

Örneğin, Windows'ta şunları kullanabilirsiniz: FTP yazarak komut satırından talimat:

ftp <hostname / IP address>

Mac

Mac'te, yerleşik FTP uygulama.

  1. Finder simgenize tıklayın,
  2. "Git"i ve ardından "Sunucuya Bağlan"ı seçin.
  3. Sunucu adresini girin ve
  4. "Bağlan" ı tıklayın.

Seçilen yöntem ne olursa olsun, bağlantıyı tamamlamak için kullanıcı adınızı ve şifrenizi girmeniz gerekecektir.

Cyberduck

Varsayılan Mac'ten memnun değilseniz FTP uygulama, indirip yükleyebileceğiniz başka uygulamalar da var. Ben tavsiye ediyorum çatal kaldırma or Cyberduck.

Temel Komutlar

Ancak bağlantıdan sonra işler daha karmaşık hale gelir. Tüm komut satırı arabirimlerinde olduğu gibi, iyi bir bellek şarttır. İşte başlamak için bazı temel komutlar:

Uploading files – ftp> put filename
Display current directory – pwd
Changing directory – cd <directory name>
List directory content – ls
Download all HTML files – mget *.html
End connection – close
Reconnnect to a server – open ftp.<servername / IP address>

Son düşünceler - FTP / SFTP Açıklaması

Temel FTP Web sitenizi güncelleyen komut dosyaları oluşturuyorsanız veya büyük verileri aktarmanız gerekiyorsa komutlar yardımcı olabilir.ups dosya sayısı. Ancak, yeni uygulamalar yüklemeye karşı değilseniz, kesinlikle tavsiye ederim. FTP komut komutları üzerinden uygulama.

Daha fazla okuyun:

Yazarın fotoğrafı

Jerry Low Tarafından Hazırlandı

Continue Reading